Ištirkite save! (2 Kor 13,5) arba apie mistines Dievo patirtis

   Dažnas argumentas prieš Dievą yra tai, kad mes jo nematome. Ir išties, Dievas yra optiškai mums nematomas, tačiau mes jį galime atpažinti per gamtą, per logiką, per artimo meilę ir kitus dalykus. Aš pats kažkaip baidausi visokių mistinių Dievo regėjimų, per daug jau jie panašūs į Vasaros gatvės pacientų regėjimus, (nors žinoma neneigiu, kad tokios patirtys būna, ir būna tikros). Esu linkęs viską pačiupinėti, tad man mistiniai potyriai neatrodo patikimi, juo labiau, kad didelė dalis jų yra lengvai paaiškinami psichologija, pasaulio atpažinimo klaidomis ir panašiais dalykais. Be to, jei diskutuoji su aršiu ateitu, tavo mistinės patirtys jam bus tolygios kliedesiams, o jei pasitaikys koks gudresnis, tada jis sugebės dar ir racionaliai paaiškinti ką tu patyrei (ką, beje, pats irgi darau). Nemanau, kad Dievo atpažinimą, verta statyti ant mistinių patirčių. Žinoma, kartais nutinka keistų dalykų, mes juos interpretuojame kaip mistines Dievo patirtis, bet ar tikrai jos tokios yra išties sunku pasakyti. Tad aš labiau remiuosi kitais, anksčiau pavardintais dalykais.
   Kaip ten bebūtų, mistinis patyrimas, ypač kai ant jo statomas visas gyvenimas ir tikėjimas, yra labai slidus dalykas. Galų gale jei leistumėmės į pasvarstymus šia tema, tada kyla begalė klausimų: iš kur žinai, kad tai tikrai mistinė patirtis, o ne tavo vaizduotė ar liga? Jei tai tikrai mistinė patirtis, tai iš kur žinai, kad ji iš Dievo, gal turi dvasių skyrimo dovaną? Ar tikrai taip gerai pažįsti pasaulį, kad sugebi suvokti kas mistiška, o kas ne? Ar tikrai sugebi adekvačiai įvertinti save ir savo patirtis? Ar apie tai kalbėjai su savo dvasios tėvu? ir t.t.
   Taigi, kai patiriu ką nors mistiško, viską tikrinu, nes to reikalauja krikščioniškas Dievo pažinimas: Mylimieji, ne kiekviena dvasia tikėkite, bet ištirkite dvasias, ar jos iš Dievo (1 Jn 4,1), o taip pat Ištirkite save! (2 Kor 13,5). Ir čia kalbama ne tik apie dvasinį pasaulį, bet apie visa kas mus supa. Tirkite savo patirtis. Neskubėkite visko laikyti mistika, nes apie mistiką paliudyti visada spėsite, tai niekur nepabėgs, o jei paskubėsite, galite ir savo ir kitų tikėjimą pastatyti į didelį pavojų.

Komentarai