Milijonai žmonių tiki Dievu, vadinasi jis egzistuoja...

   Labai dažnai tenka dalyvauti religinio pobūdžio diskusijose. Kai kurios jų būna labai smagios ir naudingos, kitos gi iš esmės niekur neveda. Jos niekur neveda ne todėl, kad oponentas tavęs nesiklauso ir tik žeria savo „išminties perlus“, bet dėl argumentacijos klaidų. Tiek tikintieji, tiek religijos kaip tokios priešininkai, norėdami pagrįsti savo teiginius naudoja argumentus, kurie jiems atrodo svarūs ir nepaneigiami. Deja, tokie argumentai nieko iš esmės neįrodo, nes yra tai kas logikoje vadinama argumentacijos klaidomis.
   Argumentacijos klaidas, mes visi laiks nuo laiko naudojame. Dažnai ant jų sudedamos ištisos teorijos. Kai kuriems jos atrodo kaip labai rimti įrodymai, bet jie įrodo tik tiek, kad oponentas aptariamo klausimo nėra tinkamai apsvarstęs, mėgsta lozungus arba turi loginio mąstymo problemų.
   Žinoma, reikėtų kokio nors pavyzduko, tai patas paprasčiausias būtų: Tiek žmonių tiki Dievu, tad tai negali būti melas. Tai, ko gero vienas dažniausiai naudojamų pseudoargumentų į kurį atsakymas paprastas: Milijonai žmonių netiki Dievu, tad tai negali būti melas.
   Žodžiu, jei norite tinkamai argumentuoti ir užsiimti apologetika, tada derėtų susipažinti su egzistuojančiom argumentacijos klaidom, nes kitaip nieko apart turimas loginio mąstymo spragas neįrodysite.
   Jei nesate susipažinę su argumentacijos klaidomis, galite pradėti nuo jų aprašymų kad ir toje pat wikipedijoje, sakyčiau bus nebloga starto aikštelė.

Komentarai